Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Az Ősduna és Sopron
Az Ősduna és Sopron PDF Nyomtatás E-mail
Akik ismernek, azok tudják, hogy szeretem a földrajzot és szeretek a tények mögé nézni, keresve az összefüggéseket táj és ember között. A Fertő-táj múltjára a Duna folyó nagy hatással volt, Bárdosi János: A magyar Fertő halászata című munkájában bőven tárgyalta a vízrendszerek összefüggését, hogyan kapcsolódott össze a Duna, Hanság és Fertő medencéje. Ebből tudjuk, hogy nagy vizek idején az ár visszaduzzadt a Rábcán, Répcén keresztül a Hanságba és a Fertőbe is, halak így természetes módon úszhattak fel a Dunából a Fertőbe.De most ennél is régebbi kapcsolatról szeretnék írni.

Kezdetben a Duna mai Sopron területén érkezett be a medence területére és a mai nyugat - kelet iránnyal ellentétben dél felé tört magának utat a folyó. A mai Dráva folyó területén a Pannon - tengernek amolyan megmaradt töredékeként az úgynevezett Szlavóniai - tóba torkollt. A pleisztocén korban kezdte csak kialakítani a jelenlegi vonalvezetéséhez közeli mederállapotot. A Kárpát - medencébe érkezés helye is északabbra tolódott – a mai Lajta folyó környékére – míg a meder déli irányú vonalvezetését lassanként elhagyta és kezdte kialakítani a kisalföldi medrét. Az Ős - Duna tehát a feltöltődött Bajor -medencéből, az Alpokon keresztül érkezett a Kárpát - medencébe. Az ábrán remekül látszik, hogy a Lajta-hegység és a Keleti Alpok között tör utat a folyó délre.

Ábra forrása:  http://www.geo.u-szeged.hu/~mezosi/mo/

Izgalmas lenne e teória nyomait felfedezni évmilliók messzeségéből. De addig is, abba is izgalmas belegondolni, milyen lehetett, mikor a Duna átszelte a mai Fertő-tájat.

Taschner Tamás 2014.

Sopron másképp - idegenvezetés és élménytúrák Sopronban

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?

Jelenleg 1 vendég online