Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Amikor még tehenek vonultak Sopron utcáin
Amikor még tehenek vonultak Sopron utcáin PDF Nyomtatás E-mail
Édesapám szokta emlegetni, hogy nem is olyan régen, még milyen fontos volt az állattartás Sopronban. A ma majdnem belvárosban lévő Újteleki utcában is sok tehenet tartottak, de a többi külvárosra is jellemző volt az állattartás. Furcsa, ma szinte elképzelhetetlen, hogy Sopron utcáin tehenek vonulak reggel és este - pedig mindez régen oly természetes volt. Ennek kapcsán üzenetváltásba keveredtem Tarcsai Máriával, aki ezt írja az Újteleki utca kapcsán:

"Az 1950-es években még biztos, hogy voltak, és az idevalósi teheneket a Bécsi dombon legeltették. A tehénpásztor reggel körbejárta a városrészt, ahol a házak előtt már vártak a tehenek, és folyamatosan csatlakoztak a csoporthoz. Mire az Újteleki utca elejére ért a csorda, már minden valamirevaló tehén a csapatban volt. A Lackner Kristóf utcán át hajtották ki őket, általában a kiserdő mögötti síkabb területen legeltek, estefelé pedig tele tőggyel, komótosan bandukoltak haza. Minden tehén tudta hol lakik, mert ahogy bandukoltak az utcán, kivált egy-egy tehén és megállt a házuk előtt....Elképesztő okosak voltak... A mi bérházunkban is volt egy istálló, ahol az itt lakó Schuh Mátyás tehene is a Bécsi dombon sziesztázott. Sohasem tévesztette el a házat..." (facebook közlés)

A Bécsi dombra vonuló csordáról az örök soproni festő Sterbenz Károly  készített festményvázlatot, melyen nagyon jól kivehető jobb oldalt az egykori ferences kert jellegzetes kapuja, ami mai helyére az 1930-as években került.  ( Köszi Stefi!)

 

A poncichterek hojdának hívták a pásztort, (éppen a kapu előtt áll) kinek reggeli kürtszavára vidáman indultak legelni az álltatok. Schusterich írja a Heimatbuchban, hogy miután a tehenek elhagyták a várost, akkor indultak a poncichterek a szőlőbe, majd akkor tértek haza, mikor a nap lebukott a Schneeberg mögött és a csorda visszatért a városba. Ma a kürt sem szól már, a tehénpásztorok és a tehenek is eltűntek Sopronból, csupán az emlékek és a festmény árulkodik a múltról, mikor még tehenek vonultak Sopron utcáin.

2013. Sopron

Taschner Tamás

Sopron másképp - élménytúrák és idegenvezetés Sopronban

Utóirat: A témához újabb adalékot adott Tarcsai Mária, akinek ezúton is köszönöm szíves közlését és fotóját is. Máriától megtudtam, hogy  a közlekedés feljődésével, a buszjáratok beindulása miatt megfordították a tehenek útját. "Az Újteleki utca elején, az Ógabona térnél indult a csorda, majd az Újteleki utcán felfelé haladva gyűjtötte az állatokat. A Mező utcánál lekanyarodott a csorda és a Ferenczi János utcánál  hajtották ki őket a bécsi dombi  legelőre. Még később mindenkinek saját magának kellett kihajtani a tehenet ha jól emlékszem az amfiteátrumig, onnan már együtt ment a csorda a tehénpásztorral. Délután ugyanoda kellett menni a tehénért és hazahajtani." - írja Mária. A fotó a mai állapotában mutatja be a kaput és környezetét.

 

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?