Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Amikor fellázadtak a poncichterek
Amikor fellázadtak a poncichterek PDF Nyomtatás E-mail

A Tanácsköztársaság népnevelő és népboldogító intézkedései közé tartozott a soproni borjegy bevezetése. Szabó István erről az 1919-es soproni borjegyről értekezik a Soproni Szemle 1959/1-es számában és a kor elvárásainak megfelelően nosztalgikus képet fest az intézkedésről.

Szabó írja: " Úgy gondolom, nem lesz érdektelen ennek a borjegynek az ismertetése, hiszen Sopron ismert bortermelő vidék, és talán maguk a soproniak sem tudják, hogy volt olyan idő is a város életében, amikor bort csak jegyre kaphatott a borra szomjazó soproni polgár...A Soproni Állami Levéltárban eredetiben őrzött borjegy és utalvány mindentől függetlenül érdekes és értékes helytörténeti dokumentum és nemcsak a levéltári kutatókat, de a város érdeklődő lakosságát is figyelmezteti a nagy erő feszítések idejére, amelyek csak később hozták meg a gyümölcsüket, a szocialista társadalmi rendet, amely ugyan nem tőri a részegeskedést, a részegeskedőket, a mértéktelen alkoholfogyasztást, a dáridókat, elvonó intézetek felállításával is küzd az alkoholizmus ellen, de nem is tilalmazza, sőt lehetővé teszi – ha úgy tetszik, egészségi okokból – a bor mértékletes fogyasztását. Sőt, felkarolja, ápolja és fejleszti a híres magyar szőlőkultúrát, mert tudatában van népgazdasági jelentőségének."

A cikk részletesen taglalja az intézkedést és próbálja helyes megvilágításba helyezni a borjegyet, csak egyet nem említ, hogy 1919. április 4-én az életfeltételeik szűkítését, bevételeik elvesztését megélő soproni gazdapolgárok fellázadtak a vörös uralom népboldogító intézkedése ellen. A vörösőrök sortüze négy ember életét oltotta ki.

Reméljük, soha nem jön el olyan korszak, melyben a jó soproni borhoz ismét csak borjeggyel lehet hozzájutni!

Taschner Tamás 2013.

 Sopron másképp -  élménytúrák Sopronban. 30/9291204

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?