Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Sárkányok Sopronban
Sárkányok Sopronban PDF Nyomtatás E-mail

A sárkány egy mitikus lény, jellemzően nagy és hatalmas hüllő, mágikus vagy spirituális tulajdonságokkal - írja a wikipédia. Nem csoda, hogy e mitikus lények foglalkoztatták az emberek gondolatait, megjelentek mesékben, legendákban és előfordulnak a művészetben és a vallásokban is, hiedelmekben is. Sopron gyönyörű tárháza a régi korok emlékeinek így sárkányok is találhatók többfelé.Gondoljunk csak a Szent György templom bejárata fölötti domborművekre, melyek érdekessége, hogy csak 1961-ben fedezték fel őket egy homlokzatkutatás során. De most két másik sárkányról szeretnék mesélni. A Szent Mihály templom melletti apró kápolna kapcsán.

(Sárkányok és életfa a soproni Szent Jakab kápolnán )

 

Kedves Olvasó, szavak és képek nem írhatják le ezen ősi szimbólumok hatását, ezt eredetiben kell látni. Ott a Szent Mihály dombon, ahol városunk védő szentje tekint le ránk a templom faláról, ott található egy aprócska kápolna mely összeköti Sopront a régmúlt korok művészetével, a szent írásokkal és a magyarság múltjával.

A Szent Jakab kápolna falán látható a román korból itt maradt kép, mely egy életfát ábrázol, melyet két oldalról sárkányok vesznek körül. Mit is jelent ez a kép?

Az életfa szimbolizálja a Világ egységét, az összeköttetést az alsó és a felsőbb szintek, az élők és a holtak között.

"Az életfa vallási szimbólum, mitikus világmodell. Az életfa kultusz már az ókori vallásokban fellelhető. Különböző elképzelések születtek róla, feltételezték, hogy az életfát szörnyek őrzik, az ágak között az ősök szellemei lakoznak. A Bibliában a kerubok által őrzött életfa együtt található a Paradicsomban az isteni tanítás, vagyis a tudás fájával, melyre kígyó vigyáz. Amikor a paradicsomi első emberpár evett a tudás fájáról, Isten kiűzte őket az Édenből, mert nem akarta, hogy megkóstolják az életfa gyümölcsét is, s vele megszerezzék a halhatatlanságot....

Az életfa nemcsak az életet, hanem a halált is reprezentálja. Az életfa belsejében van elrejtve az élet, a halál fájában a halál rejtőzködik. Mint ahogyan minden egyes élet négy fokozaton ? születés, élet, halál, újjászületés ? megy keresztül, úgy az életfának is négy stádiuma ismert. Az életfa, hasonlóan a szimpla fához, évről-évre megújul, tavasszal mindig feltámad....

A magyar néphiedelem az életfának sokféle nevet adott, nevezte: istenfának, lélekfának, sámán fának, tetejetlen fának, égi érő fának. A népmesékben is szerepel a halhatatlanság gyümölcsű életfa, ahová a mesehős sok veszedelmen túl, a sárkányt legyőzve jut el." (rostae-books.com)

Az ábrázolás a román kor kedvelt motívuma volt, hasonlók láthatók például Erdélyben is.

 

 (Két erdélyi román kori templom timpanonja életfajelenettel: Vurpód és Vizakna)

Többek között e csodás kép által is látjuk, hogy szeretett városunk, Sopron, milyen mélyen beágyazódik az egyetemes kereszténységbe, a magyarság szellemi örökségébe, a román kori európai művészetbe.

 Sopron 2013.

Sopron másképp - élménytúrák és idegenvezetés Sopronban! 30 / 9291204  Taschner Tamás

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?

Jelenleg 1 vendég online