Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow A hűséges zsidók
A hűséges zsidók PDF Nyomtatás E-mail

Közhely, hogy 1921-ben a soproni népszavazás alkalmával a soproni németség jelentős része Magyarországra szavaztott, így tartva meg Sopront a magyar hazának. Más kérdés, hogy 1946-ban nem kerülhették el a sorsukat és hiába bizonyították hűségüket mégis kitelepítés várt rájuk.Hozzá kell tenni, hogy sokan próbáltak felmentést kérni a soproni németeknek, ám ez nem sikerült. Kevésbé ismert, hogy a soproni zsidóság is hozzájárult a németek, magyarok, horvátok mellett a népszavazás sikeréhez.

Korein Dezső (ortodox zsidó közéleti személyiség, szombathelyi, majd pesti hitközségi vezető, Pápa, 1870 Auschwitz, 1944)  írja :

"Évek múltak és jött a soproni népszavazás, amelyre a kormány a megboldogult Mezey Ferencet és engem küldött ki. Két ízben is leutaztam Sopronba, ahol egyetlen zsidó szavazat sem veszett el a magyarság számára" www.zsido.hu

Ahogy a németek, a soproni zsidók sem kaptak kíméletet, elfeledve érdemeiket 1944-ben Auschwitzba deportálták őket, több mint 1800 főt, közülük csak 300-an tértek haza.

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?