Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow A virágvölgyi remete
A virágvölgyi remete PDF Nyomtatás E-mail

Egy korábbi cikkben a Virágvölgy szépségeivel, történetével foglalkoztam Varga Imréné nyomán. A mai nap pedig ismét egy érdekes kiagészítésre bukkantam ugyancsak a Soproni Szemlében. A első írás így fogalmazott: "A Virágvölgy a soproni polgárság nyaralója volt és ma is az. Szép kertkultúrát találunk, ahol a tulajdonos ingujjban dalolva önfeledten munkálkodhat. A 18. század közepén Sopron remetealakja is ide telepedett le, mert ez a csendes hely kínálkozott legjobban az elmélyülésre és imádkozásra.11 A Szent Keresztről elnevezett remeteség kápolnából, sekrestyéből, szobácskából és konyhából állt. Skopal remete itt élte dolgos hétköznapjait. A remete 1789-ben halt meg, a remetelakot Oertl János Károly (ügyvéd) vásárolta meg. Ma az út mellett álló kicsi kápolna emlékeztet bennünket a valaha itt a kertben álló remeteségre."

A mai napon pedig feltárult a remete sorsa is: "Végül nem szabad megfeledkezni a remetéről sem, aki egyházi ruhákat készített. 1740-ben Schaffer Gáspár a mai Virágvölgyben egy fafeszület helyén, a saját földjein kápolnát, sekrestyét építtetett a remete számára, hozzája szobácskát, konyhát és kis folyosót. A remete, Skopal Simon, pedig erre a saját pénzén emeletet húzatott, kis karzatot, előszobát, szobácskát és kamarát. 1782 március 18-ánmegjött a helytartósági rendelet, hogy a soproni remete is öltsön világi ruhát és hagyja el a remeteséget. Ettől fogva ruhakészítéssel foglalkozott. Korábban is ezzel kereste kenyerét, főképpen egyházi ruhákat varrt, így olvashatni erről a ruszti templom számadásai közt. Ide zászlót készített. Lakatos, szabó,takács volt egy személyben. Dolgozott a széplaki és bozi templomnak is. Szelíd, békés életéből II.József rendelete zavarta ki; öreg napjaira ismét be kellett állnia a mindennapi élet robotjába, harcába. A szabók céhe hamarosan panaszt tett ellene, hogy keresetüket kisebbíti, legalább vidéki mesternek iratkozzék be a céhbe, még ha papi ruhát készít is. Mikor pedig a volt remete annyira elerőtlenedett,hogy egyedül nem volt képes dolgozni, és segédet akart fogadni, akkor a városi tanács is azt követelte,hogy legalább fél taxával iratkozzék be a többi szabó közé. Úgy látszik, inkább a szegény házat választotta, mert ott halt meg három évvel a torzsalkodás után, 1789-ben." Soproni Szemle 1966.

A kápolna egyébként jó állapotban van mind a Szent Mihály templom plébánosa, mind a szemben lakó Virágvölgyi úti lakó szívvel, szeretettel  gondozza. Ha arra járunk helyezzünk el egy kis mezei virágcsokrot a remete emlékére.

2013. Taschner  Tamás

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?