Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow A soproni bor, mint gyógyszer
A soproni bor, mint gyógyszer PDF Nyomtatás E-mail

A magyal bornak természettudományos alátámasztással történő első ismertetője Komáromy János Péter 1692. január 19-én Sopronban született. Középiskolai tanulmányait Sopronban végezte, majd orvosi képzésre először a strassburgi egyetemre ment tanulni. Végül a baseli egyetemen 1715-ben megszerezte az orvosi diplomáját és hazatért szülővárosába, ahol megyei orvos lett. 1718-ban Győrben vállal gyakorló orvosi állást, ahonnan 9 év után Kőszegre távozott, majd mint vármegye főorvosa 1761. április 15-én Szombathelyen halt meg.

Az újkor történetében a természettudományos felkészültséggel rendelkező orvosok számos tudomány területén alkottak gyakran úttörő jelentőségű műveket. Így például az orvosi egyetemen tanult Komáromy János Péter 1715- ben írott orvosi disszertációját „Disser tatio physicomedica inauguralis De vino Hungarico Soproniensi” Basel címmel védte meg. A bor gyógyászati alkalmazása már az ókortól ismeretes volt az orvosi gyakorlatban, mégis magyar orvos tudományos munkát e témában tudomásunk szerint Komáromy János Péter 40 oldalas diszszertációjáig nem adott közre.(...) Borászati Füzetek 2012/01.

Kedves az az adalék, amit Komáromy Péter János soproni magyar diáknak ‘De vino Hungarico soproniensi’ című disszertációjával kapcsolatban talált egy későbbi magyar hallgató Bázelben. Komáromy érvelése szerint a magyar bor (különösen a soproni!) minden betegségre jó, ám Ausztria nem engedi át Nyugat felé ezt a különleges magyar panáceát.  Az értekezés egyik bírálója Theodor Zwinger rendkívül szellemes hexameterben summázta véleményét, amelynek lényege: „...ha a disszertáns tapasztalatból beszél, hogyan őrizhette meg józan ítélő képességét, ha megőrizte, akkor viszont a bor hatása kérdéses”. (Emlékezés Verzár Frigyes orvosra MEK OSZK)

A borok gyógyhatásával azóta is foglalkoznak tudós elmék és kutatják a tapasztalati gyógyhatás alapját. Az egyik gyógyhatású vegyület a rezveratrol.  A rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. (borászati portál)

A magyarországon termelt vörösborok közül a soproni kékfrankosban található a legtöbb az említett vegyületből. Egy újabb érv, miért kékfrankost igyunk.

 Taschner  Tamás 2013.

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?