Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Antik Sopron - Scarbantia
Antik Sopron - Scarbantia PDF Nyomtatás E-mail

 A régészeti adatok és megfigyelések arra engednek következtetni, hogy Scarbantia foruma a II. század első felében épült be kőépületekkel. A markomann háborúk pusztításait követen újjáépült. 179-180 telén Marcus Aurelius, 202. április 9-én Septimus Severus is meglátogatta a várost (utóbbi uralkodásának 10. évfordulóját megünnepelve). A császárlátogatások is hozzájárultak a forum szépítéséhez. A curiától keletre háromhajós gyülekező termet építettek ekkor a „D” szentély és az „A” épület közé. A curiától nyugatra kis fás park helyezkedett el. A IV. század elején vették körbe a város központját, a forumtól a közfürdig 3 méter vastag városfalakkal. Ekkor a forum háztömbjének észak és kelet felé es ő házait lebontották. Ezek a falak ma is nyomon követhetk, mivel az egyik középkori városfal erre épült. A IV. század második felétől a forumot már nem takarították rendszeresen, így megindult szépen lassan a város pusztulása. Mégis, nagy jelentőséggel bír Scarbantia foruma, ugyanis ez az egyetlen látható itáliai minta szerint épült forum Pannóniában.

 

 

Vitruvius, Augustus császár építésze a Tíz könyv az építészetről című művében ezt írja: „a forumot a város közepén kell felépíteni... Az istenek templomának, akik a város védelmezi, mint Jupiter, Juno és Minerva, a legmagasabb ponton  keressenek helyet...Mercurius temploma is a forumon legyen.”

Ezeket az utasításokat a scarbantiai építészek betartották. Vitruvius szerint „a görögök a forumokat négyzet alakúra építik, tágas és kettős oszlopcsarnokkal sűrűn elhelyezett oszlopokkal... Itália városaiban viszont nem lehet ugyanilyen módon készíteni, minthogy a régiek azt a hagyományt hagyták ránk, hogy a gladiátorjátékokat a forumon rendezzék. Tehát a szintér körül tágasabb oszlopközöket kell kimérni, s az oszlopcsarnokokban körös körül pénzváltó bódékat,...fent az emeleten pedig erkélyeket kell elhelyezni... A nagyság pedig a népesség számának teljesen megfeleljen... Szélességét pedig úgy határozzuk meg, hogy a hosszát három részre osztjuk, ebből kettőt adjunk neki, így ugyanis téglalap alakú lesz, és dispositoja alkalmas a játékok céljára.”

A forumon zajlott a város társadalmi élete: ügyintézés, üzletkötések, bevásárlás. Itt állt a curia, a tanácsház. A basilica, ahol az üzletek kötettek, és a törvénykezés zajlott, a tér nyugati oldalán állott. Másik homloktata a Borostyánkútra tekintett. Szentélyek, pénzváltó bódék, kocsmák, üzletek épültek a forum felé vezet, fedett járdájú utcákba. Ezekből az utcákból keveset találtak meg, kevés utcának ismeretes az iránya, ezért nem bizonyítható a derékszög utcarendszer.

A leletek bizonyítják, hogy a rómaiak örök időkre akartak itt berendezkedni. (PANNON VÁROSOK FEJLŐDÉSÉNEK TÖRTÉNETE Törley Gábor ELTE IK)

A Soproni Múzeum egyik tematikus sétája, a Rejtőzködő Sopron, a forummal, Ízisz szentéllyel és a kőtárral foglalkozik.Jelentkezés és további információ:   Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?