Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Ha a világ rigó lenne - Weöres Sándor Sopronban
Ha a világ rigó lenne - Weöres Sándor Sopronban PDF Nyomtatás E-mail

"Ha a világ rigó lenne,
kötényemben ő fütyülne,
éjjel-nappal szépen szólna,
ha a világ rigó volna."

 

100 éve született a magyar irodalom egyik zsenije, az örök gyermek, Weöres Sándor. Munkássága a gyerekversektől a filozófiáig ér, azaz a hosszú ív összeér és így lesz kör, így lesz  teljesség. A teljesség felé vágyunk mind tudatosan, vagy tudattalanul. Weöres Sándor Hamvas Béla útmutatása alapján talált rá az útra. Ez az út kacskaringós volt és többek között Sopronon is átvezetett, hiszen tudjuk Weöres Sándor érettségi vizsgáját Sopronban tette magántanulóként a mai Széchenyi Gimnázium elődjében 1932-ben. A szép város lelkében is szép emléket hagyott és ezért igen csak megviselte a lebombázott Sopron látványa a háború után.

1947-ben jelent meg a Vándortűz soproni száma. Weöres Sándor ebben a folyóiratban egy irodalmi est kapcsán idézte fel egykori soproni emlékeit. Jegyzetében szólt a "barokk ékszerdoboz"-ként jellemzett kisváros háborús sebeiről. Megemlékezett B. G-ről [Bata Gábor, LP], aki első novelláját közölte a Hírben. Végül elmesélte Gondvánaélményét, amelyről Hamvas Bélának is részletesen beszámolt. Írásának utolsó bekezdésében a többször említett ellentétpárokkal az irrealitásról és a viszonylagosságról szólt: "Hát elmondtam, mikor az álom sorozatosan elémhozta az elsüllyedt Gondvána földrész néhány templomát és szoborcsoportját. Sztatika helyett mozgás jellemezte őket: nem az ismert művészet férfi-principiuma, hanem ezzel ellentétes, mozgalmas nőprincipium nyilvánult meg bennük. S most nem tudom, Gondvána százezeréves épületei vannak-e messzebb a megfoghatótól, vagy Sopron nemrég elpusztult barokk palotái.(holmi.org és a Vándortűz folyóirat nyomán)

Azóta kiderült a barokk paloták a gondos műemlékvédelem által megújultak és ismét megfogható valóságukban tündökölnek mindazok számára, akik olyan fogékonyak a szépre, mint Weöres Sándor!

 http://www.youtube.com/watch?v=cUAAncoKIYc

 Taschner Tamás 2013.

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?