Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Gárdonyi Géza és Sopron
Gárdonyi Géza és Sopron PDF Nyomtatás E-mail
Miután az Egri Csillagokból kiderült számomra egy rég elfelejtett tény, miszerint Jumurdzsák járt Sopronban, érdekelni kezdett, vajon a regény írójának mi köze lehetett Sopronhoz. A rövid kutatás eredménye érdekes volt. A wikipédia szerint: Gárdonyi édesapja, a nemeskéri születésű Ziegler Sándor Mihály (1823–1879) szászországi származású, evangélikus felekezetű, évszázadokon át Sopron környékén élt és dolgozott vasművesek – kovácsok, lakatosmesterek – leszármazottja volt.

Azonban e tény még Gárdonyi életében sem volt köztudomású, bár ő ezt sohasem titkolta. A Sopron vármegyei és nemeskéri kapcsolatnak Payr Sándor egy kis kiadványt is szentelt 1934-ben, nyomtatva Sopronban, melynek címe: GÁRDONYI APJA És A ZIEGLER CSALÁD SOPRONBAN ÉS NEMESKÉREN, mely megtalálható: http://medk.lutheran.hu/1_Payr_02_Gardonyi_1934.pdf címen. Érdekes adalékok derülnek ki ebből Gárdonyi családfájáról és megyénkhez városunkhoz való kötődéséről. Ennél többet én sem tudnék erről írni, tehát javaslom olvassa el akit érdekel, helyette inkább egy Gárdonyi idézettel zárom e rövid írást.

"Hátha a virágok tökéletesebb teremtések, mint mi vagyunk? Talán éreznek, gondolkoznak és beszélgetnek. Talán arról is beszélgetnek, hogy milyen együgyű lótó-futók és gondokkal barázdált arcúak vagyunk. Talán arról beszélnek, hogy nincs szebb és jobb állapot a világon, mint nézni az eget, szeretni és elmélkedni, gyümölcsözni és elmúlni és megint újraszületni harmatban, csöndességben, boldogságban. Meghalni szenvedés nélkül, szótlanul az új tavasznak, új életnek reményében. Ki tudja hogy van?"

 

Taschner Tamás 2013.

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?