Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow A Fertő lehúzza az esőt?!
A Fertő lehúzza az esőt?! PDF Nyomtatás E-mail
Gyerekkorom óta hallom, mikor Sopron felé közelít egy vihart ígérő sötét felhő, ne félj a Fertő majd lehúzza! Tényleg ne féljünk? Mit tud a Fertő? Ha a Fertőről olvasunk először is a szeszélyessége tűnik fel. Hol eltűnt, hol előbukkant, gyakran változtatta a határait. Léte vagy nem léte mindig kérdés volt, különböző nézőpontból. A földesurak szerették volna lecsapolni, hogy értékes földterületeket nyerjenek a szántóföldi gazdálkodás számára. Ugyanakkor mikor eltűnt, komoly pánikot okozott a tó mellett lévő településeknek.

A végső szabályozás előtti utolsó száraz periódust 1860-70-es években jegyezték fel. A kiszáradt tómeder sok embernek és településnek okozott gondot, sőt félelmetesnek tűnt. Ezért például a fertőrákosiak 1869-ben átkeltek a kiszáradt tómederben a túlpartra Boldogasszonyba, hogy imádkozzanak a Szűz Anyához a víz visszatéréséért. Ennek állít emléket a Virágosmajori kápolna Fertőrákoson.

  Forrás:Fertőrákos Anno

 De nem csak a fertőrákosiak féltették a tavat, hanem a nagycenkiek is. Mikor az 1900-as évek elején ismét szóba került a Fertő lecsapolása, akkor a cenkiek tisztelettudó levelet küldtek Budapestre. A levélben kérték a tekintetes uraságokat: " Habár a község nincs is közvetlenül érdekelve a Fertő le vagy nem lecsapolásánál, de közvetve érdekelt, amennyiben a község természeti viszonyait, csapadékot, egészségügyi viszonyait nagyben befolyásolja a Fertő vize, éspedig a község előnyére, amennyiben a Fertő vize okozója annak, hogy elegendő csapadék, eső van, míg a veszélyes zivatarokat, jégveréseket mindenesetre elhárítja, magához vonzza." (Nagycenk Panoráma 1974.) Hogy mi lett volna, ha sikerül lecsapolni a Fertőt, azt már mi soha nem tudjuk meg, mert a Fertő immár szabályozott viszonyok között szolgálja a természetvédelmet, mezőgazdaságot, turizmust, halászatot. Mivel pedig a tó megmaradt, ezért azóta is hallhatjuk a régi szólást, " majd  a Fertő lehúzza..."

2013. június átdolgozva 2016. november

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?