Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow A kékfrank igaz története
A kékfrank igaz története PDF Nyomtatás E-mail

Mindig lenyűgözött a történet Napoleon katonáiról, akiknek, a Sopronban mesélt legenda szerint 1809-ben, szállást, ételt, italt kellett a helyieknek ingyen biztosítani. A katonák a kötelező fejadagon kívül is szerettek volna borozni, ezért vásároltak is pénzért. Mivel pedig a náluk lévő kettő féle pénz közül a kékfrank értékesebb volt a fehér színű franknál, ezért a poncichterek fizetéskor kékfrankot kértek. Így lett a jó soproni bor neve kékfrankos.

 

A legendának sok eleme igaz, ennek  Dr. Krisch András levéltáros barátom tanulmányokat és sok előadást szentelt és valóban megtalálható 1809-ből a Soproni Levéltárban a francia katonai parancsnok rendelete, de a kékfrank nyomára senki sem tudott bukkanni. Az osztrák Blaufränkischland című könyv a história egy másik változatát az első világháború végéra datálja, természetesen franciák nélkül. De kékfrankot ők sem találtak. Nosza, hála az Internetnek, keressünk rá a Francia Nemzeti Bank weboldalán a kérdésre. Hát kékfrank ott sem található. Ha pedig nincs akkor rajzolni kell gondoltam magamban mikor borturisztikai fejlesztésen törtem a fejem. Célom szerint a soproni borúton használatos fizetőeszköz lett volna a kékfrank. Az ötletből Gerencsér Tamás készített tervet, majd készült el az első soproni kékfrank.

 

Ugyan 2002-ben ez a borturisztikai fejlesztés energia és pénz hiányában teljeskörűen nem valósult meg, de még évekig lehetett ezzel a proto-kékfrankkal fizetni a Taschner Borházban.

2009-ben aztán egy még ragyogóbb ötlet született Perkovátz Tamás helyi vállalkozó fejében. Ő a kékfrankot nem egy ösztönző eszköznek gondolta a borturizmusban, hanem egy általános helyi gazdaság élénkítő eszköznek. Ez jóval több és átgondoltabb és megalapozottabb volt mint az én kis ötletem, tehát én is mellé álltam, sőt az átalam bejegyzett domain nevet, a kekfrank.hu is önként, bekerülési költségen átadtam az új ötlet megalapítóinak. Én ezzel segítettem a soproni kékfrankot, mely ha lassan is, de remélem mély gyökeret ereszt a helyi gazdaságban. Ugyanis erős helyi gazdaságra szükségünk van. Ebben senki nem vitatkozik.

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?