Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Gyulaváriné Patthy Anna és a magyar Sappho
Gyulaváriné Patthy Anna és a magyar Sappho PDF Nyomtatás E-mail

Irodalmat tanított az osztályunknak Gyulavári Jánosné. Egyenestartású, barátságos és finomlelkű tanárunk volt. Tanár volt, de valami több sugárzott belőle, amit akkor még nem értettem. Amikor aztán megjelent könyve a rég letűnt csodás  polgári Sopronról, akkor fogtam fel, hogy  ő arcán egy másik világ visszfénye ragyogott. Ő őrizte magában azoknak az időknek és embereknek az emlékét, akik életükkel és munkásságukkal ma is példát adhatnak nekünk soproniaknak. A Pemüller huszárok, Saláta Gyuri, a Wossinskiak és megannyi nemeslelkű ember, akik a régi Sopron elmaradhatatlan részei voltak. A Tanárnőt sokat láttam a gimnáziumi évek után, sétált férjével a Deák téren és ebben a sétában is volt valami méltóságteljes.

Aztán eltűnt Sopronból és egy újabb könyv kapcsán tudtam meg, idős korában élete új fordulatot vett.Erről így ír a Szentes Info: "Harsányi Jenõ 1997 nyarán értesült arról, hogy a Magyar Nemzet újságban 1997 májusában jelent meg egy cikk a sopronkõhidai fegyházról, az ott raboskodókról, s köztük róla is. A Magyar Nemzethez írt levelében megköszönte a cikkben foglaltakat és kérte, hogy a cikk szerzõjéhez is juttassák el köszönetét. Mint gondolható, a cikk szerzõje nem volt más, mint Patthy Anna, aki Sopronban lakott akkor. Kettejük között levélváltások és személyes találkozások nyomán további életük fonala is összekapcsolódott, és Patthy Anna 1999 januárja óta Svédországban él Harsányi Jenõ társaként, írótársaként."  Együtt írták ugyanis meg a Püski Kiadó gondozásában megjelent könyvet: "Egy orvos a történelem sodrában" címmel.

Mikor az Igaz történetek című könyvet forgatom mindig eszembe jut a Tanárnő. Csodálom életét, írásait. De nem csak az élete nem mindennapi, hanem a családja sem és biztos ez az egyik oka rendkívüli személyiségének. Ő ugyanis egyenes ágon Dukai Takách Judit leszármazottja, aki Sopronban élt egy ideig, itt is halt meg és emléktáblája is van Sopronban a Várkerületen.

Dukai Takách Juditot nevezte kora a magyar Sapphonak.  Így ír az Irodalmi Jelen: "Egy csuda vidéki nő, aki az iskolákban megtanulja a háztartási munkák alapjait, ügyes háziasszony, szép kemenesalji birtok örökösnője. Tud főzni, zöldséget palántálni, tyúkot ültetni, mindent tud, ami falusi asszony legfontosabb feladata. Művelt is, Sopronban jár iskolába, megtanul németül, tud kicsit zongorázni, tud sok szép kézimunkát." És mindenek előtt verseket ír, amivel kivívja kora költőnemzedékének elismerését is. Hogy fokozzam az érdeklődést, még azt is elárulom róla, hogy Judit unokatestvére volt  Berzsenyi Dániel feleségének Dukai Takách Zsuzsannának. A két asszony merőben különbözött, hiszen Berzsenyi szándékosan tudatlanságban tartotta feleségét, míg Judit tanult és értelmes nő volt. Nem csoda, hogy később Berzsenyi szellemi társává vált és Berzsenyi még verset is írt hozzá. Bár Berzsenyi Dániel nagytermészetű férfi volt és egykori lakhelyén a szájhagyomány szerint a lakosság jelentős része Berzsenyi leszármazott , Judittal csak szellemi kapcsolata volt. 

Eddig a történet, így kapcsolódik össze Patthy Anna és a magyar Sappho.
 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?