Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Ahol Ég és Föld találkozik
Ahol Ég és Föld találkozik PDF Nyomtatás E-mail

Vajon mit látott Széchenyi István édesapja, Ferenc, mikor kinézett szülőháza a fertőszéplaki kastély ablakán? A Mindenszentek-templomot és mellette jobb és bal oldalon a Szent Szív szoborcsoportot és a Kálváriát. Ha elmerengünk látva e három építményt, 2 kisebb és középen egy nagyobb, akkor meglátjuk benne a hármashalmot, mely motívum egyaránt szerepel a magyar és a Széchenyi család címerében is.

A hármashalomról, mint szimbólumról sokat írtak már, sokféleképpen értelmezték.  Az egyik magyarázat így szól: "Az Isten, az univerzum és az ember spirituális és intellektuális belső rendjének kifejezője; az „Én” és a „Te”, az „Egyik” és a „Másik” szétválasztottsága és ellentéte fölött létrejövő szintézis, amely egy új egység az őt megelőző szeparáció tagadása nélkül, hiszen az integráció előfeltétele az analízis, a kettő. A három a megismerhetővé vált, tudatra ébredt egység. Misztériuma éppen abban rejlik, hogy visszatérés az egységhez, amely azonban többé nem tagolatlan, mint az ős-Egy, hanem magában foglalja a dualitást, amelyet ural, s amelyen túllép. Tökéletes szám: a totalitás, a befejezettség száma. A múlt–jelen–jövő hármassága az Idő teljessége, egysége." (tankonyvtar.hu)

 

Én is azt gondolom, hogy a Széchényi család tudatosan építette fel a Templom dombot a  hármashalom mintájára, mert a tájban is meg akarták jeleníteni erős Istenhitüket és címerük egyik fő elemét. A hármashalom ugyanis a Golgota, a megváltás szimbóluma. A család erős vallásossága, katolikussága közismert volt, jelmondatuk is így szól: Si deus pro nobis quis contra nos - azaz Ha Isten velünk, ki ellenünk. 

 A hármas halom jelentése továbbá Ég és Föld kapcsolódásának helye, a világ közepének ábrázolása. A Széchényi családnak akkoriban és később is bizonyára a világ közepe lehetett Széplak és a Fertő-táj, mert Ferenc és leszármazottjai igen csak sokat tettek érte  és többek között ezért is válhatott 2001-ben a Világörökség részévé e táj.

Így kapcsolódik össze Fertőszéplakon múlt és jelen, Ég és Föld.

 

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?