Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Dali Sopronban
Dali Sopronban PDF Nyomtatás E-mail

A weboldalom ugyan elsősorban a régmúlt történéseivel és eseményeivel foglalkozik, de a napokban akadtam rá az általam szervezett, 2008. májusában nyílt, soproni Salvador Dali kiállítás anyagaira és nem tudom megállni, hogy ne tegyem közzé Csiszár Jenő megnyitóját, mert annyira "soproni"!


 

 

„Sex & Dali & Rock’and roll (szabadon Ian Durritól)

 Hogy van egy Dali nevű festő, nekem nagyjából 12-13 évesen körvonalazódott először. Azok, akik tudják, hány éves vagyok, kiszámolhatják, mikor volt pontosan, a többieket megkímélném ettől, elégedjünk meg azzal, hogy kezembe akadt egy német nyelvű újság, amelynek a hátsó borítóján ott láttam az 1948-ban festett Elefántok című képét, alatta egy valódi elefántról készült fotót, mellettük pedig a művész fekete-fehér fényképét, amint két langusztával helyettesíti a bajszát. Mit mondjak, azonnal bejött a pasi. Ne feledjük el, hogy számomra a festészetet akkor az Elzett Kultúrház freskóján és a Vasöntő munkáson túl az osztályterem obligát Marx-Engels-Lenin triásza reprezentálta mindössze. Itt most egy kicsit sötétebb tónusú színeket használtam, de majdnem igaziakat.

 Dali kicsit más volt. Imponált a portréjából áradó szimpatikus kattantság, imponált a stílus, amiben festett – akkor még nem tudtam, hogy szürrealizmusnak hívják,mostanra meg már,teljesen igazat adok az öregnek abban,hogy aki nem tud elképzelni a piros paradicsomon egy vágtató paripát,az hülye! – Ő merte másként látni a világot. Az élmény ütött akkorát, mint a Rolling Stones zenéje, amivel szintén nagyjából akkor ismerkedtem meg – annyira, hogy később a „lehetetlen” szinonimájaként előszeretettel használtam a „tudod mikor? Majd ha a Rolling lép fel a Lisztben vagy Dali tárlat lesz a Festőteremben” kitételt.

 És most tessék, tényleg igaza lehet az egyik sportszereket gyártó világ cégnek-,akinek a nevét ne említsük,hiszen nem támogatja az eseményt-: a lehetetlen nem létezik. Mától látható egy Dali tárlat, Sopronban. Erről igazán nem is tépném tovább a számat, szerintem az alkotások úgyis magukért beszélnek – magyarázzuk bárhogyan is őket, egy biztos: Dalí simán bebizonyítaná az ellenkezőjét.

 Már csak egyet szeretnék kérni a jelenlevőktől: ha véletlenül a Rolling Stones is fellépne a Lisztben, még véletlenül se felejtsenek el. Üdv: Csiszár Jenő”
 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?