Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek arrow Mamutok Sopron környékén
Mamutok Sopron környékén PDF Nyomtatás E-mail

A mostani cikkemhez több előző írásom is kapcsolódik. Az első a híres ősbálna és ősdelfin leletekkel foglalkozott. (https://www.bonaparte.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=99&Itemid=39 ). Ugyanígy fontos a következő írás ismerete is, mely egy másik földtörténeti korban mutatja be a város környékét. https://www.bonaparte.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=39 . Ez utóbbihoz kapcsolódik a következő nyomozás, mely egy környékbeli kavicsbányákból előkerült mamutfog történetét próbálja felderíteni.

 

A fogat egy régi barátomtól kaptam és rögtön foglalkoztatott a kérdés, hogy hol találtak még a Fertő-tájon máshol hasonló leleteket. Keresésem első találata Fertőszéplak története a weben, ahol ez olvasható: "A Halom-domb a településtől délre található, mélyét az emberi munka már feltárta. A domb kiváló agyagot kínált, s ez alapozta meg a helybeli téglagyárat. A domb mamut maradványokat rejtett, sajnos ezeket az ősállati maradványokat széjjelhordták." (fertoszeplak.hu)

Aztán eszembe jutott Andrássy Péter mentorom és barátom egyik munkája is, mely Kitaibel Pál Sopron megyei útjával foglalkozott. 1806-ban Kitaibel írja: "Fertőrákoson a kőfejtőben nemrégen egy megkövesedett elefántfogat találtak, amelyet Sopronban egy kereskedő őriz" Kitaibel Pál útinaplójából soproni út 1806. (Soproni Erdőkért Környezetkultúra Aéapítvány 17.p)

Mégis hogyan kerülhet a Fertő-tájra mamutfog? A környékbeli kavicsbányákról tudjuk, hogy az ős Duna hordalékát használják, hiszen a Földtörténet során volt olyan  időszak, amikor a folyó a Sopron - Ebenfuti kapun ért a mai Kárpát-medencébe, Soprontól déli irányba futott. A vízügy által készített weblapon az olvasható: "Magának a Fertő tónak a keletkezésére nézve megoszlanak a vélemények. Hassinger felhagyott ősi Duna-ágnak véli. Ő és Swarowsky fiatal képződménynek tartják a tavat és korát a Wulka patak deltájának méreteiből legalább 1800, legfeljebb 9000 évre becsülik. A diluviumból származó mamut és barlangi medve leletek viszont arra mutatnak, hogy mai kialakulását a tó a késő diluviumban érte el." (www.ferto-neusiedlersee.hu)

 Szóval ezek a bányák az ős Duna egykori hordalékára épültek. A hatalmas kotrógépek a nagy mennyiségben kitermelt kavics mellet felszínre hoznak csontleleteket is. Ezek a csontok azoktól a hajdan, az ős Duna vízgyűjtő területén élt állatoktól származnak, melyek a 10000 éve véget ért utolsó eljegesedés megafaunáját alkották.  A megafaunát nagy testű emlősök alkották, közöttük egyaránt előfordulnak növény, mindenevő, és ragadozó állatok. A sóderbányászás során elsősorban nagy testű, tíz kilósnál nagyobb, de leginkább a több száz kilós egykor élt emlősök csontjai gyűjthetők, írja Horváth Zsolt dolgozatában 2012-ben.

 

Így kerülnek elő a Duna egykori hordalékából ma is mamutfogak, melyek közül ma egy az én gyűjteménymet gazdagítja.

Taschner Tamás 2017.

Sopron másképp - idegenvezetés és élménytúrák Sopronban és a Fertő-tájon

 
< Előző   Következő >
Advertisement

Hányan olvasnak minket?