Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek
Cikkek
A svájci Ödenburg PDF Nyomtatás E-mail

Minden soproni polgár előtt ismert, hogy Sopronnak évszázadok óta létezik német neve is. A név eredete, a hozzá kötődő soproni németség időről időre felbukkan a nemzetiségi kérdést boncolgató, érzelmektől sem mentes vitákban, a sajtóban. Azt azonban nagyon kevesen tudják, hogy Ödenburg nevet viselő település az egész német nyelvterületen is nagyon kevés található, ezek közül az egyik az észak-nyugat Svájcban, Baseltől nem messze található régi romvár.

 

Tovább...
 
Brennbergbánya PDF Nyomtatás E-mail

Brennbergbánya - Sopron fekete gyémántja

Soproni gyerekként csak hallomásból ismertem a települést, noha 10 km-re volt csak Soprontól Brennberg, Sopron egyik városrésze. Marcona katonák és drága műszaki zár mögött vegetált egy korábban elhalásra ítélt település.

Tovább...
 
Ismeretlen Dudlesz erdő PDF Nyomtatás E-mail
Csipkerózsika álmából ébredt fel a rendszerváltáskor a Dudlesz- erdő. Négy évtizedig szinte érinthetetlen területnek számított az osztrák határhoz simulva. Ezalatt jóból és rosszból egyaránt kijutott neki. A legrosszabb, hogy az ötvenes évek elején visszatérő rendszerességgel szovjet bombázók gyakorlatoztak itt. A bombatölcsérek és a szétrepült repeszdarabok kis területen máig őrzik a milicista őrület emlékeit. A legjobb, hogy a világtól elzárt erdőben védett növényritkaságok, gazdag állatvilág húzódhatott meg évtizedekig.
Tovább...
 
A Virágvölgy történetéhez PDF Nyomtatás E-mail
Sopron egyik nyaralónegyede a Virágvölgy (Blumental), dűlőneve Saurössel (disznóormány). Annyi szépséget a környék egyetlen része sem rejt magában, mint éppen ez a terület. Itt minden együtt van, ami másutt csak részletekben található. A kilátás pazar, szín és illat keveredésében ragyogó napsütés és a legtisztább levegő. Méltán illeti a virágos elnevezés.
Tovább...
 
A Napisten fiai PDF Nyomtatás E-mail
Lacus Peiso-t igen megkedvelték a római hódítók, talán mert kicsit otthon érzték magukat a nyáron mediterrán hangulatot árasztó tájon. Letelepedtek tehát, várost alapítottak (Scarbantia), villákat és isteneiknek szentélyeket építettek a tó mellett. Jupiter, Junó és Minerva mellett a perzsa eredetű misztériumvallás, a Mithras-kultusz, volt a keleti vallások közül a legnagyobb hatással Pannónia lakosságára.
Tovább...
 
Emlékezések Heimler Károlyra PDF Nyomtatás E-mail
Szabó Jenő: Emlékezés Heimler KárolyraAmikor a ma Lenin körútnak nevezett Várkerület rendezési tervét elkészítették, az Előkapu előtti részre három szobrot terveztek: a munkást, a polgárt és a katonát. A munkás alakját meg is faragta Szakál Ernő, fel is állították, a másik kettőé azonban valamilyen okból elmaradt. Ha valaha elkészítenék a polgár szobrát, úgy érzem, hogy azt Heimler Károlyról kellene megmintázni. Számomra ő testesíti meg maradéktalanul a soproni polgárt és benne találom meg annak jellemző erényeit: a város határtalan szeretetét, a szerénységet, önzetlenséget, műveltséget, a városért végzett következetes és fáradhatatlan munkát.
Tovább...
 
Csak a múltnak megbecsülésén... PDF Nyomtatás E-mail

„Csak a múltnak a megbecsülésén épülhet fel a jelen” Széchenyi István

A Fertő-táj Világörökség területén igen sok, méltán nemzetközi hírű, műemlék, épített örökség található. A turisták ezért tömegesen látogatják Ruszt belvárosát, a nagycenki kastélyt, vagy éppen a fertődi Esterházy kastélyt. A híres épületek árnyékában azonban apró csodák is vannak, mint például a Sopron-Győr vasútvonal mellett található Nagycenk-Hidegség vasútállomás.

Tovább...
 
Mágikus helyek - pálosok PDF Nyomtatás E-mail

Mágikus helyek a Dunántúlon – a Pálosok nyomában

 

„A termálfürdő szabadtéri területén található a Szent György Energiapark. Aki hisz az ilyesmiben, azoknak ideírjuk, miről is van szó: Bioenergetikusok szerint a fürdő területén úgynevezett Szent György-sugárzások találhatók, amelyek a Föld energetikai hálózatának a részét képezik. Régen e vonalak mentén építették a kultikus és vallási helyeket. És mivel úgy tartják, hogy a betegségek oka az energiahiány, az Energiapark segít az energiahiány leküzdésében. A parkban kikövezett rész mutatja a Szent György-vonalak irányát, a sugárzás legintenzívebben ezek kereszteződésében, az úgynevezett karóknál található meg. A parkban állítólag 1-2 órát érdemes eltölteni” – így ír az Alpokalja-Online a Lenti gyógyfürdőről.

 

De vajon csak Lenti fürdője rendelkezik e csodálatos gyógysugarakkal?

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Eredmények 66 - 76 / 76
Advertisement

Hányan olvasnak minket?