Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek
Cikkek
Petőfi Burgenlandban? PDF Nyomtatás E-mail

Március 15. felé közeledve akadt kezembe a könyvtáramban egy kiadvány, mely Petőfi Sándor sásonyi (Winden am See , ma Burgenland) tartózkodásáról szól. A kiadvány abból az alkalomból született, hogy 2009-ben egy lelkes magyar hazafi, Dr. Tarjáni József, feltárta Petőfi Sándor sásonyi tartózkodását, ezt dokumentálta és emléket állított neki.

 

Tovább...
 
Ahol Ég és Föld találkozik PDF Nyomtatás E-mail

Vajon mit látott Széchenyi István édesapja, Ferenc, mikor kinézett szülőháza a fertőszéplaki kastély ablakán? A Mindenszentek-templomot és mellette jobb és bal oldalon a Szent Szív szoborcsoportot és a Kálváriát. Ha elmerengünk látva e három építményt, 2 kisebb és középen egy nagyobb, akkor meglátjuk benne a hármashalmot, mely motívum egyaránt szerepel a magyar és a Széchenyi család címerében is.

Tovább...
 
Az aranyvonat Brennbergben PDF Nyomtatás E-mail

Sok ember fantáziáját megmozgatta már az aranyvonat, mely egykor Brennbergben állomásozott. Igaz ez, vagy csak a fantázia terméke? Mit mondanak erről a források?

"Mindenekelőtt egy közkeletű félreértést kell tisztázni. A második világháború utolsó hónapjaiban két olyan szerelvény is nyugat felé indult, amelyet később "aranyvonat" néven emlegettek. Az egyik a Magyar Nemzeti Bank értékeit szállító vonat volt, amely a jegybank tulajdonán (29 tonna arany, illetve valuta-, részvényállomány stb.) kívül a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank aranykincsét, közgyűjteményi javakat (Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Tudományos Akadémia értékei stb.) és egyes állami kezelésű letétállományokat (Budapest Székesfővárosi Árvaszék, bűnügyi letétek), köztük különböző forrásokból származó zsidó eredetű vagyont tartalmazott. A szerelvény 1945 januárjában két részletben hagyta el az országot, a cél az ausztriai Spital am Pyhrn volt. A szállítmány itt, Salzburgtól 90 kilométerre keletre került az amerikai hadsereg kezére 1945. május 7-én. A vonat értékeinek nagy részét 1946 és 1947 folyamán az amerikai hatóságok visszaadták Magyarországnak. A zsidóktól elvett értékek jelentős hányada nem érkezett vissza.

(Az aranyvonat összeállítása) A másik, az úgynevezett "zsidó" aranyvonat, zsidó tulajdonú javakat tartalmazott. A Magyarország német megszállása után felálló kollaboráns Sztójay-kormány 1944. március végétől a jogfosztó rendeletek özönét zúdította a magyar zsidóságra. Az április közepén kibocsátott 1600/1944 ME sz. rendelet állami zár alá helyezte a zsidók ingó és ingatlan vagyonának túlnyomó részét. Még a nyilas hatalomátvétel előtt megszületett a döntés, hogy a könnyen mozdítható, legértékesebb zsidó vagyontárgyakat össze kell gyűjteni, és a szovjet csapatok elől nyugatra kell menekíteni. A fővárosban a Postatakarékpénztár Lónyay utcai árverési csarnokában tárolt zsidó vagyon vonatra rakodása október 7-én kezdődött meg, a szerelvény végül október 14-én indult Zircre. Az eredeti tulajdonosok nagy része már hónapokkal korábban elhamvadt az auschwitz-birkenaui krematóriumokban, mások táborokban, a főváros "csillagos házaiban" és munkaszolgálatos századokban várták a háború végét.

Tovább...
 
A Russ villa titka PDF Nyomtatás E-mail

A Russ család villájának eklektikus épületegyüttese 1879-ben épült Handler Nándor vezetésével, Ludwig Schöne 1893-ban bővítette. A belső terek kialakítása a korszak legszebb munkái közé tartozik.

Tovább...
 
Rejtélyes feliratok Sopronban PDF Nyomtatás E-mail
2009-ben tudósított a sajtó arról, hogy műemlékké nyilvánították a Kis János u. 4. szám alatti épületet, melyet a soproniak a mai napig csak OTi-nak emlegetnek.
Tovább...
 
Kik voltak azok a P. Müller huszárok? PDF Nyomtatás E-mail


Az első világháború után kiürült a nevezetes Szélmalom-laktanya, mely nevét az épületek korábbi funkciójáról kapta.

1840-es években ugyanis itt építette fel Salzmann Károly bécsi mérnök a város legújabb szélmalmát. (Az 1500-as években a mai Szélmalom utca táján mőködött, az első melyet források említenek).

Tovább...
 
Milyenek a soproniak? PDF Nyomtatás E-mail

 Milyen? Olyan, amilyen a városa.

 

Tovább...
 
Mesélő Sopron - nyilvános házak PDF Nyomtatás E-mail

Ezek a mai fiatalok! - , hallom sokszor a kicsit elítélő mondatot, mely utal arra, hogy gyakran úgy érezzük valami mindig romlik az évszázadok alatt. Hát  nem tudom. Ugyanis mikor azt olvasom, hogy  -"A polgármesteri jelentésekben közölt éves orvosi vizsgálatok számából és a Híd utcai bordélyház gyakorlatából az következik, hogy 1889-ig 3 bordély mködött Sopronban" - akkor az jut eszembe, hogy vajon hogyan reagálna ma a közvélemény, ha a polgármester erről is számot adna manapság évente. Ha ma erről nem kell beszámolni, ez javulás, vagy romlás döntse el az olvasó!

 

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Eredmények 53 - 65 / 76
Advertisement

Hányan olvasnak minket?