Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek
Cikkek
Egy városnézés következménye PDF Nyomtatás E-mail
Ebben az évben májusban a Magyar Turizmus Zrt. megbízásából izraeli újságírókat kalauzoltam Sopron belvárosában. Meglévő ismereteimet bővítve napokig készültem a vezetésre és elmélyültem a fellelhető forrásokban.  Az újságírók mikor megérkeztek rendkívül kedvesek voltak, egyikük egy fiatal hölgy pedig el is sírta magát, mikor a városba lépett, hiszen nagymamája innét származott és a nagymama sokat emlegette fiatalkorának oly kedves városát. A csoporttal bejártuk a belváros látnivalót és természetesen kiemeltük a zsidó emlékeket. Az ó-zsinagóga az Új utcában valósággal lebilincselte őket. Mindent fényképeztek, minden részletet megfigyeltek, minden információ morzsára kiváncsiak voltak. Véleményüket is rögtön kifejezték, hiszen a leghíresebb középkori prágai zsinagógákhoz hasonlították a sopronit. Már csak egy sztori kellene, mint Prágában a gólem és  még jobban eladható lenne a város a turizmus piacán - búcsúztak.
Tovább...
 
India majortól Mexikópusztáig PDF Nyomtatás E-mail
- Honnan jön, bátyám? - kérdezi a riporter - a kapuvári állomáson a kisvasútról éppen leszálló embertől. - Indiából -jön a válasz. - Hova utazik? - kérdez ismét a riporter egy, a kisvasútra felszálló idősebb embert. - Mexikóba - vágja rá az öreg.
Tovább...
 
Ego sum flos campi PDF Nyomtatás E-mail

Szent István idején a győri püspökség birtokához nem csak földek, hanem falvak is tartoztak. Az uradalom földjeinek megmunkálása a falu jobbágyaira hárult egészen 1848-ig. Ekkor a jobbágyok felszabadításával eltörölték a robotot. Az uradalmaknak a földjeik művelésére cselédséget kellett fogadniuk. A cselédek mindegyikét magyar vidékről szerződtették ide, a német nyelvű település közelébe. Három család a Fertő előtti Virágosmajorban lakott, kilenc család pedig Piuszmajorban.

A gazdaságot az uradalmi gazda vezette, az intéző rendelkezései szerint. 1872-ben kápolnát építettek a Virágosmajorban lakó cselédek számára, amely imádkozó helyül szolgált.  Tornyán a nevét magyarázó mondás: "Ego sum flos campi", azaz "Én vagyok a mezők virága". A kápolnának helyet adó Virágosmajor elnevezése és magának a kápolnának az építése annak emlékére történt, hogy a Fertő-tó alacsony vízszintje miatt 1869. október 3-án a körmenet a tavon át száraz lábbal tudott átmenni Boldogasszonyba (Frauenkirchen). A tényt emléktábla hirdeti a kápolnában.

 

Tovább...
 
Ha a világ rigó lenne - Weöres Sándor Sopronban PDF Nyomtatás E-mail

"Ha a világ rigó lenne,
kötényemben ő fütyülne,
éjjel-nappal szépen szólna,
ha a világ rigó volna."

 

Tovább...
 
Gárdonyi Géza és Sopron PDF Nyomtatás E-mail
Miután az Egri Csillagokból kiderült számomra egy rég elfelejtett tény, miszerint Jumurdzsák járt Sopronban, érdekelni kezdett, vajon a regény írójának mi köze lehetett Sopronhoz. A rövid kutatás eredménye érdekes volt. A wikipédia szerint: Gárdonyi édesapja, a nemeskéri születésű Ziegler Sándor Mihály (1823–1879) szászországi származású, evangélikus felekezetű, évszázadokon át Sopron környékén élt és dolgozott vasművesek – kovácsok, lakatosmesterek – leszármazottja volt.
Tovább...
 
A Fertő lehúzza az esőt?! PDF Nyomtatás E-mail
Gyerekkorom óta hallom, mikor Sopron felé közelít egy vihart ígérő sötét felhő, ne félj a Fertő majd lehúzza! Tényleg ne féljünk? Mit tud a Fertő? Ha a Fertőről olvasunk először is a szeszélyessége tűnik fel. Hol eltűnt, hol előbukkant, gyakran változtatta a határait. Léte vagy nem léte mindig kérdés volt, különböző nézőpontból. A földesurak szerették volna lecsapolni, hogy értékes földterületeket nyerjenek a szántóföldi gazdálkodás számára. Ugyanakkor mikor eltűnt, komoly pánikot okozott a tó mellett lévő településeknek.
Tovább...
 
Sörgyári capriccio Sopron PDF Nyomtatás E-mail

A XX. századi próza nagy mestere volt Bohumil Hrabal, akinek élete pont olyan volt mint egyik fő műve, a Sörgyári capriccio. Capriccio ugyanis azt jelenti, hogy szeszélyes, csapongó, kötetlen formában írt zenemű.És ugyan szöveget írt Hrabal, de mégis zene volt. Dallammal, ritmussal, mesékkel, legendákkal. Író volt, művész volt, szenvedélyesen önálló. Mikor Clinton az amerikai elnök Prágába érkezett, üzent, hogy találkozni szeretne vele. Hrabal visszaüzent:  Minden délután 3 óra után az Arany Tigrisben vagyok megtalálható. -  Az amerikai elnök kénytelen volt ott meglátogatni, ha nem akart lemondani e történelmi találkozásról. A találkozóról készült fotó a mai napig látható a sörözőben.

Tovább...
 
A szentek köztünk jártak PDF Nyomtatás E-mail

A német nyelvterület egyik nagy szentje, de a mi történelmünkhöz is köze van, hiszen őt küldte Ottó császár a pogány magyarok megtérítésére, regensburgi püspökként pedig nevelője volt Boldog Gizellának. Gyümölcsöző missziós munkát végzett Csehországban, míg Magyarország  szempontjából inkább diplomáciai tevékenysége volt jelentős. A Pray-kódex naptárában szerepel a neve, főként Sopron környékén tisztelték - írja egy erdélyi napilap.

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Eredmények 40 - 52 / 76
Advertisement

Hányan olvasnak minket?