Skip to content

Bonaparte.hu : Sopron másképp...

Hírmorzsák

Sopron - mesék - borok - élmények - egy soproni polgár vallomásai.
 
You're here:Kezdőlap arrow Cikkek
Cikkek
Mamutok Sopron környékén PDF Nyomtatás E-mail

A mostani cikkemhez több előző írásom is kapcsolódik. Az első a híres ősbálna és ősdelfin leletekkel foglalkozott. (https://www.bonaparte.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=99&Itemid=39 ). Ugyanígy fontos a következő írás ismerete is, mely egy másik földtörténeti korban mutatja be a város környékét. https://www.bonaparte.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=39 . Ez utóbbihoz kapcsolódik a következő nyomozás, mely egy környékbeli kavicsbányákból előkerült mamutfog történetét próbálja felderíteni.

 

Tovább...
 
Rumcájsz és Sopron PDF Nyomtatás E-mail

Egyes irodalmi alakok, vagy szerzők soproni vonatkozásai mindig érdekesek. Írtam már arról, hogy Jumurdzsák is járt Sopronban a gyűrű nyomában, írtam, hogy olyan neves íróknak és költőknek mint Bohumil Hrabal, vagy Weöres Sándor, is vannak soproni vonatkozásai és azt hiszi az emberfia, már nem érheti meglepetés, amikor a Bruckner Buschenschankban Milán átnyújt egy mesekönyvet.

 

Tovább...
 
A Pócsi utcai görög kápolna PDF Nyomtatás E-mail

 A soproni görög közösség nem tartozott a legjelentősebbek közé, de mint mindenütt, ahol letelepedtek, itt is berendeztek egy imaházat a mai Pócsi utca 11. szám alatt álló ház udvari épületében. Berendezéséből sajnos semmi sem maradt ránk.-  írja a patriarchatus.hu . Meglepő, hogy a görög ortodox egyház magyarországi közössége mai napig számon tartja, hogy volt Sopronban is templomuk, vagy kápolnájuk. Mit tudhatunk még minderről?

Tovább...
 
A soproni Sárkány rend nyomában PDF Nyomtatás E-mail

A soproni sárkányokkal már egyszer foglalkoztam ebben a cikkben:http://www.bonaparte.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=39 Most azonban egy másik soproni vonatkozást szeretnék ismertetni. A Soproni Szemle 1964/3. száma írja, hogy 1947/48-ban  a háborús pusztításokat követő restaurálások napfényre hozták a Szent György templom gótikus részleteit, közöttük néhány szobortöredéket, és végül 1961-ben kibontották a két befalazott gótikus tympanon domborműveit. Mindkét dombormű a templom nyugati homlokzatának egy-egy kapu-oromzatát díszíti. A baloldali tympanon-mezőn antiochiai Szt. Margit történetének jelenetei láthatók, a jobboldalin Szt. György küzdelme a sárkánnyal. De miért pont ők vannak ott?

 

Tovább...
 
A soproni nyelvrendelet PDF Nyomtatás E-mail
Szülővárosom történelmének kiemelkedő fejezete 1921, a népszavazás éve, mikor a városban élő magyarok, németek, horvátok többségben arra szavaztak, hogy Sopron Magyarország része maradjon. Sopronban a lakosság 72%-a Magyarországra szavazott úgy, hogy a lakosság közel 50%-a német volt. Sokan sokszor kutatták a népszavazást és annak nemzetiségi és egyéb hátterét, én e kérdésben szakértő nem vagyok, hozzátenni a kutatásokhoz nem tudok. Csupán egy kis kevésbé köztudomású adalékkal szeretnék hozzájárulni, hogy milyen természetes volt a magyarsághoz tartozás és a kétnyelvűség Sopronban és mit gondolt erről az akkori politikai elit.
Tovább...
 
Hogy nem épült meg a Bécs-Sopron vízi út PDF Nyomtatás E-mail

Az osztrák fővárost és Sopront a történelemben és most is számos kapcsolat fűzi össze, ősi közlekedési útvonalak mellett fekszenek, elég csak a római birodalom útjára gondolni Vindobona és Scarbantia között. De volt egy időszak, amikor komolyan felvetődött egy vízi út kiépítése is, a terv pedig a brennbergi szén felfedezésével és fellendülő bányászatával függött össze.

Tovább...
 
Ősállatok Sopron környékén PDF Nyomtatás E-mail

Amikor a fertőrákosi kőfejtő rekonstrukciója a végéhez közeledik, sokan találgatják, hogy vajon miben tud megújulni egy kőfejtő? Most nem a barlangszínházra gondolok, hanem az ősi kőfejtőre, mely a földtörténet középkoráról tudósít, mikor Sopron és környékét még a Pannon tenger hullámai mosták. Izgalmas időszak lehetett, hiszen trópusi volt az éghajlat és különféle félelmetes állatok lakták a környéket.

A borbolyai őslelet.( Borbolya, ma Walbersdorf / Burgenland, Nagymarton mellett. )
Tovább...
 
Sopron - Sophronius PDF Nyomtatás E-mail

A Sopron név eredetkutatásának úajbb fordulója következik. Ugyanis a hétvégén Debrecenben voltam egy kedves rokonomnál, akinek könyvtára lenyűgöző. Most is csak véletlenszerűen leemeltem egy könyvet, A nevek világa - címmel és Kálmán Béla nyelvész könyve nyomban megfogott. Azt csak itthon tudtam meg, hogy földim is volt, hiszen Lakompakon született. De miért érdekes a könyv? Mert a földrajzi neveknél többek között Sopronnal is foglalkozik.

 

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 13 / 76
Advertisement

Hányan olvasnak minket?